Olika begravningsformer och ceremonier
Målet är att den avlidnes önskningar kring sin begravning skall uppfyllas så långt det är möjligt, utifrån Svensk begravningslag.
Begravningsform
Med begravningsform menas vilken typ av begravning som önskas. Det behöver inte ha med religion eller trosuppfattning att göra utan det handlar istället om olika begravningsalternativ.
Det första att ta ställning till inför begravningen är om det ska vara jordbegravning eller kremation. Den avlidne har oftast förmedlat önskat begravningssätt till anhöriga och kan även finnas nedtecknat i t.ex. Livsarkivet.
De vanligaste begravningstyperna:
- Begravning utan ceremoni – en begravning utan ceremoni där kroppen kremeras och askan grävs ned eller strös i en minneslund anonymt.
- Begravning med urna – kroppen kremeras, därefter en ceremoni med urna istället för kista. Denna ceremoni kan vara i en kyrka, ett kapell eller i en ceremoni lokal.
- Klassisk begravning – den nu vanligaste begravnings formen med kista, vackra blomsterarrangemang, musik & minnesstund efter ceremonin. Denna ceremoni kan vara i en kyrka, ett kapell eller i en ceremoni lokal.
Kyrkligt eller borgerligt?
Alla typer av begravningar kan göras enligt en religiös ordning eller en borgerlig utan religiösa inslag. Det vanligaste begravningsalternativet är Svenska kyrkans ordning eller en borgerlig ceremoni.
Hos oss på Elmas Begravningsbyrå hjälper vi Dig att planera en värdig & fin begravning, oavsett vilken typ av begravningsceremoni som önskas.
Svenska Kyrkans ordning
De vanligaste begravningarna i Sverige utförs enligt Svenska Kyrkans begravningsordning.
Ceremonin är endast tillgänglig för de som varit medlemmar i Svenska Kyrkan, vissa undantag kan förekomma.
För dessa är ceremonin och lokalen kostnadsfri. Ceremonin hålls i antingen en kyrka eller i ett kapell, och begravningsförrättare (officiant) är församlingens präst.
En kristen begravning sker alltid enligt en fast ordning, både vad det gäller innehåll och ordningsföljd. Den som vill kan komplettera med exempelvis diktläsning och extra musikstycken. Idag är Svenska Kyrkan ganska flexibel när gället egna önskningar…
En ceremoni kan se ut så här:
- Klockringning.
- Ingångs musik, vanligen orgelmusik.
- Eventuell extra musik/sång.
- Psalmsång.
- Prästens griftetal. Några ord om den döde och om livet efter döden.
- Bön.
- Överlåtelsen. Prästen lämnar över den avlidne till den sista vilan.
- Bibelläsning.
- Psalmsång.
- Begravnings bön, Herrens bön.
Avslutningen kan ske inne i kyrkan eller ute vid graven om det är en jordbegravning.
Borgerlig begravning
En borgerlig begravning kan vem som helst välja & oberoende av tro. Många väljer en borgerlig ceremoni för att de inte bekänner sig till någon tro samt vill att begravningen skall genomföras utan några speciella & religiösa inslag.
En borgerlig begravning kan vara lika religiös som inom de olika samfunden, men att anhöriga kanske vill ha större frihet än det man har i en kyrklig begravning. Vad som utmärker denna begravnings form är just friheten att utforma ceremonin som man själv vill.
Några av de skillnader som skiljer mot en kyrkobegravning är:
- Inga regler vad det gäller platsen för ceremonin eller dess utseende.
- Valfritt innehåll i ceremonin.
- En borgerlig begravning är tillgänglig för alla.
- Vem som helst kan vara begravningsförrättare.
Gravsättning utan ceremoni
Det förekommer att de anhöriga till en avliden inte vill ha någon ceremoni av olika anledningar. Detta ökar framförallt inom storstadsområden. Lagen säger dock att jordbegravning måste ske inom en månad efter dödsfallet, medan man har ett år på sig & om kroppen är kremerad. Därför väljer en del att kremera kroppen utan ceremoni, detta för att ge släktingar tid att komma till en ceremoni som är tänkt att hållas vid ett senare tillfälle.
Vid en direkt kremation hämtas den avlidne och kist lägges, varpå kistan transporteras till ett krematorium.
Övriga kristna samfund
Frikyrkorna i Sverige följer i stort sett den Svenska kyrkans ordning.
Men varje samfund har sin egen kyrkohandbok som följs, av naturliga skäl skiljer det sig en del mellan samfunden. Generellt sett är frikyrkosamfunden flexiblare än Svenska kyrkan när det gäller inslagen i ceremonin.
BESÖKSADRESS:
Järnvägsgatan 3
464 63 Brålanda
Besök efter överrenskommelse.
OBS! Ej leverans eller fakturaadress!
LEVERANS & FAKTURA ADRESS:
Västra gatan 180
464 63 Brålanda
OBS! Ej besöksadress!