Meny Stäng

Efter Ceremonin

Efter ceremonin sker ofta flera moment som vi beskriver nedan…

  • Urnsättning
  • Begravningstal
  • Catering till minnesstund
  • med mera…

Urnsättning

Man skulle kunna beskriva urnsättning som en variant av jordbegravning, fast med urna istället för kista. Skillnaden är att vid urnsättning är den avlidne kremerad, vilket inte är fallet vid en jordbegravning. Urnan med askan efter den avlidne sänks ned i graven, och täcks sedan med jord.

Några av fördelarna med att gravsätta med urna i en urngrav:

  • Man har längre tid på sig att hålla ceremoni och gravsättning vid kremering. Vid jordbegravning måste begravningsakt och gravsättning ske inom en månad efter dödsfallet.
  • Större frihet för de anhöriga att utforma gravsättningen.
  • Man kan smycka graven på ett personligt sätt när man gravsätter i en urngrav.
  • Urngravar finns på landets alla begravningsplatser

Det finns flera olika alternativ att gravsätta askan efter den avlidne, och urngraven är den som mest liknar den traditionella kistgraven. Det brukar normalt finnas plats för 4–8 urnor i samma grav.

Begravningstal

Det är inte alltid är okej att hålla tal… Det kan vara så att de anhöriga inte vill ha några tal eller att den avlidne önskat att det ska vara så. Hör du inte till den närmaste kretsen av anhöriga så bör du definitivt fråga först, om det går bra och i så fall när det är lämpligt.

När du har bestämt dig för vad du vill prata om, är det dags att skriva ner alla tankar. Låt allt som dyker upp i tankarna följa med i texten – du kan redigera senare. Läs högt för dig själv och se hur lång tid det tar att läsa upp det. Ett tal bör hållas ganska kort. 2–3 minuter räcker gott och väl.

En begravning eller minnesstund behöver inte vara dyster och sorgsen. Det kanske till och med är önskvärt att lätta upp stämningen en aning.

Att vara på en begravning är oftast förenat med sorg och starka känslor. Många upplever en så stark spänning av återhållen smärta och sorg att det gör fysiskt ont. Du anar inte vilken oerhörd lättnad det är att få släppa ifrån sig ett fnitter eller ett litet skratt mitt i allt detta dystra.

Därmed inte sagt att det är lämpligt att dra ett skämt. Men att ta upp en dråplig situation eller den gången den avlidne gjorde eller sa något galet är helt i sin ordning.

Tips! Talakuten

Sprida aska

Innan man kan sprida ut askan måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Tillstånd ges bara om platsen är lämplig och att man kan vara säker på att askan hanteras på ett respektfullt sätt. Du som vill sprida askan efter en avliden bör ansöka i god tid före du planerat att sprida askan. Handläggning av ansökan kan ta uppemot en månad.

Man kan inte ansöka om tillstånd i förväg, det vill säga medan man fortfarande är i livet. Det kan bara ske efter att någon har avlidit.

Dessa ansökan krävs:

  • Dödsfallsintyg med släktutredning. Detta beställer du hos Skatteverket.
  • En skalenlig karta eller sjökort där platsen för den tänkta askspridningen är markerad.
  • Medgivande från markägare.
  • Fullmakt för eventuellt ombud.
  • Annat intyg om dödsfallet. Detta gäller för personer som inte har ett svenskt personnummer

Catering till minnesstund

För många är minnesstunden en viktig del av begravningen. Under ceremonin svallar känslorna, tankar flyger omkring och många mår inte så bra när de går ut genom kyrkporten efter ceremonin.

Där har minnesstunden en viktig funktion att fylla. Här får finns en chans till samtal, något som inte är möjligt under ceremonins gång. Det vore dessutom oartigt. Men när vi slår oss ned vid bordet kan vi tala med varandra, om den döde, om vår relation till henne eller honom och om våra tankar, känslor och minnen.

Catering kostar en slant, men det gör förvisso hemlagat också. Och genom att beställa från en cateringfirma ingår oftast allt – dukningen på bordet, mat och dryck och personal som serverar och tar hand om allting efteråt. Själv kan du luta dig tillbaka och fokusera på dina vänner och släktingar stället för att irra runt och fungera som både kypare och servitris.

En cateringfirma debiterar ofta per kuvert. Priset varierar naturligtvis beroende på vilken typ av förtäring & dryck ni beställer.

Vill man istället ordna med förtäring själv får man ha i åtanke att man får sköta även borddukning, servering, diskning och städning på egen hand.

Vi förmedlar & samarbetar med flera duktiga catering företag.

Att välja gravsten

Du kan med gott samvete ta den tid du behöver för att bestämma hur gravstenen ska se ut. Det finns inget tvång att gravstenen måste sättas upp genast. Ibland är det inte ens möjligt, då det kan vara tjäle i jorden.. Dessutom måste man vid jordbegravning vänta i några månader med att sätta upp gravstenen, eftersom man måste vänta till marken hunnit sätta sig.

Däremot behöver du välja en enkel gravmarkör i trä som sitter där tills stenen kommer upp.

Så ta god tid på dig. Ett bra sätt att få lite inspiration till vilken typ av sten som passar in är att åka runt till några olika begravningsplatser. Genom att gå runt på kyrkogårdar kan man få en bra överblick över utbudet, och du ser också hur olika material och utföranden ser ut i verkligheten. Om den avlidne skall placeras i en redan befintlig grav kanske det behövs ändras & tilläggas text i den befintliga gravstenen eller att en extra sten måste tillföras. 

Elmas Begravningsbyrå samarbetar med olika leverantörer av gravstenar.