Vad gör jag när någon avlider?
Det är många saker man som anhörig måste ta itu med vid ett dödsfall. Några är brådskande, andra kan vänta något. Glöm inte bort dig själv och ditt eget dagliga liv i allt detta kaos. Och var inte rädd för att be om hjälp eller att ta emot den om den erbjuds.
Vilka bör informeras?
De som i första hand snarast måste få bud om dödsfallet är de närmast anhöriga och delägare i dödsboet, alltså de som ärver den avlidne.
Därefter meddelas även:
- Vänner
- Arbetsgivare och kolleger
- Grannar
- Skola
- Hemtjänst och städbolag
- Andra som Du tycker bör informeras
Du behöver inte tänka på att informera myndigheterna inom landsting, stat och kommun.
Dessa får information direkt från Skatteverket, som i sin tur har informerats av sjukvården om att ett dödsfall har inträffat.
Husdjur.
Om den avlidne hade en hund, katt eller annat husdjur är det viktigt att det genast tas om hand för att få ett nytt hem. Inledningsvis är det viktigaste att djuret kommer i säkerhet och får mat och vatten. Frågor om vem som kan ta hand om det permanent kan vänta tills senare.
Matvaror.
Vissa matvaror börjar lukta illa på bara några dagar. Töm kyl och frys, rensa skafferi på färskvaror och töm eventuella fruktskålar och annat runt om i bostaden. I samband med detta tömmer du även alla sopor.
Beställ intyg från Skattemyndigheten.
Ett dödsfallsintyg behövs bland annat för att kunna utföra bankärenden och för att kunna avsluta konton på sociala medier.
Kontakta begravningsbyrå.
Kontakta oss tidigt, då finns större chans att vi hittar en tid för begravningen som passar alla. Om du börjar planera begravningen i god tid så får ni större möjlighet att utforma begravningen på ett personligt sätt.
Det finns många områden där vi kan hjälpa till. Men du bestämmer själv hur mycket eller hur lite du vill göra själv. Jämför oss gärna med andra begravningsbyråer. Hos oss får du en personlig rådgivare som hjälper dig genom alla moment.
Om det är oklart hur?
Försök att ta reda på om den avlidne hade egna önskemål om hur begravningen skall vara, och om det finns något skrivet testamente. Det underlättar planeringen mycket, och ni slipper många svåra beslut längs vägen. Uppgifter om detta kan finnas i bostaden, i bankfack eller hos någon anhörig. Önskemål kan finnas i Vita Arkivet, Livsarkivet.
Post till den avlidna.
Sätt gärna upp en skylt om att reklam undanbedes. Hos SPAR kan du begära att direktreklam spärras. Begär eftersändning av all post till den som ansvarar för dödsboet. Viktig post, som t.ex. räkningar och kontobesked samlas i en särskild pärm. Efter hand det kommer post kan du meddela berörda personer och företag om dödsfallet.
Ta kontakt med försäkringsbolag.
En del försäkringar behöver sägas upp, och det finns försäkringar som faller ut vid dödsfall. Åter andra kanske behöver föras över till en annan person. Vanliga försäkringar är bilförsäkring, hem- och villaförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring.
Avsluta avtal och abonnemang.
Dessa är kostnader helt i onödan. Och det kan finnas en hel del olika avtal, abonnemang och prenumerationer i den dödes namn. Det är inte lätt att kolla upp allt, men efter hand som tiden går kommer du att se vilka räkningar som fortfarande skickas ut till den döde. Men de vanligaste kan ni undersöka direkt, såsom t.ex.:
- TV-abonnemang. Kabelteve, bredbandsteve, TV-licens etc. Det kan också finnas abonnemang på TV och film genom onlinetjänster som Netflix och Dplay.
- Fast telefoni och/eller mobiltelefonabonnemang.
- Internetabonnemang.
- Tidningsprenumerationer.
- Avbetalningar.
- Avtal för vatten & avlopp, el, hyresavtal, sophämtning, parkeringsplatser, olja eller pellets, olika leasingavtal.
- Om den avlidne var medlem i några föreningar, meddela dessa. Det kan röra sig om idrottsklubbar, fackföreningen, pensionärsförening och kanske hobbyrelaterade föreningar.
- Rullstolar, rullatorer och andra hjälpmedel skall lämnas tillbaka till hjälpmedelscentral.
Kontakta de banker som är aktuella.
Det är bra att så snart som möjligt avsluta alla automatiska överföringar och autogiron. Saknas det pengar i dödsboet så är det här ett extra viktigt steg. I vissa kommuner kan chansen att få begravningshjälp vara svårt att få om man inte stoppar utbetalningar.
Det kan också finnas andra bankärenden att ta tag i. Tömma och säga upp bankfack, kontrollera om den avlidne hade några borgensåtaganden, spärra bankkort och ta fram konto uppgifter för att få en bild av den dödes tillgångar. Du kommer också att behöva bankkontot för att betala olika delar av begravningen.
Övrigt.
Till ovanstående tillkommer en del praktiska göromål som man behöver tänka på.
- Flytta på bil eller motorcykel.
- Makulera ID-kort, pass och körkort.
- Vattna blommor eller ta dem därifrån.
- Förebygga inbrott genom att se till att bostaden ser bebodd ut. Sätta timers som tänder och släcker lampor.
- Lämna in vapen och ammunition till polisen
- Lämna in mediciner.
- Sänka värmen i huset/lägenheten.
- Samla in extra- och reservnycklar
- Lämna tillbaka lånade filmer och böcker.
- Ändra gravrättsinnehavare, om den avlidne haft gravar att sköta om.
- Klippa gräs eller skotta snö.
- Hämta eventuella tillhörigheter på sjukhus.
BESÖKSADRESS:
Järnvägsgatan 3
464 63 Brålanda
Besök efter överrenskommelse.
OBS! Ej leverans eller fakturaadress!
LEVERANS & FAKTURA ADRESS:
Västra gatan 180
464 63 Brålanda
OBS! Ej besöksadress!