Meny Stäng
Planera begravning

Innan Ceremonin

Nedan beskriver vi lite om före ceremonin. 

  • Planering av begravning
  • Att beställa kista
  • Transport av kista
  • Kistläggning?
  • Gravsättningsintyg
  • med mera…

Begravningslagen

Svensk begravningslag reglerar all verksamhet som har med begravningar att göra i landet. Här fastslås till exempel att man alltid måste använda kista vid begravningar, avsett om det är en jordbegravning eller om den avlidne ska kremeras. Vid jordbegravning är det en självklarhet och vid kremering finns det arbetsmiljörättsliga orsaker bakom dessa regler. De som arbetar på krematoriet måste kunna hantera kroppen efter den avlidne på ett värdigt sätt.

Att beställa kista

  • Hade den avlidne uttryckt några egna önskemål om hur kistan ska se ut? Kanske finns det en nedskriven sista vilja? Om det är möjligt bör man alltid försöka följa den avlidnes önskemål
  • Finns det ingen uttalad önskan från den bortgångne, kan man försöka att så långt det är möjligt välja en kista som är personlig. Det finns t.ex. kistor med marina motiv som kan passa någon som älskat havet och att vara på sjön.
  • Vilken kroppsbyggnad hade den avlidne, och hur lång var hon eller han? Viktigt att tänka på när man beställer kista, så att man inte väljer en modell som är alldeles för liten.
  • Finns det någon gammal tradition inom familjen, som innebär att man väljer kistor som är av samma material, mönster och färg?
  • Beställ kista någorlunda tidigt, då det kan vara viss leveranstid beroende på vad du väljer.
  • Enligt svensk lag krävs alltid en kista. Det har alltså ingen betydelse om den avlidne ska kremeras eller begravas i jord.

Vad kostar en kista?

Val av kista är det Du som bestämmer. Vi kommer aldrig att påverka eller föreslå ett val som känns fel för dig. Många anhöriga köper ofta en kista som är mycket dyrare än de tänkt sig, med rädsla för att verka snåla…

En normal kista kostar vanligen mellan 6 000 till 14 000 kronor. Det finns enklare kistor, en enkel direktkremationskista hamnar på ca 4 500 kronor. Uppåt i prisnivå finns i stort sett ingen gräns. Några av de saker som har betydelse för priset är vilket träslag man väljer, och vilken utsmyckning den har i form av t. ex. urfräsningar etc.

Det finns inget rätt och fel, och det är inte fel att tänka på ekonomin. Om den avlidne skall kremeras – då är det tillräckligt att köpa en enkel kista i massivt obehandlat trä. 
Vackra bårtäcken finns att låna & läggs på kistan under ceremonin. När ingen ser själva kistan finns ju heller ingen anledning till en dyr kista.

Gravsättningsintyg

Gravsättningsintyg utfärdas av Skatteverket. Ett intyg för gravsättning eller kremering är nödvändigt för att den avlidne ska kunna just gravsättas eller kremeras. Under vissa omständigheter kan det dock ta lite tid innan intyget kan utfärdas.

Varför är gravsättningsintyget viktigt?

Det kan finnas omständigheter kring dödsfallet som gör att gravsättningsintyget blir försenat. Intyget får nämligen bara utfärdas om:

  • Omständigheterna kring dödsfallet inte är sådana att en rättsmedicinsk undersökning (enligt lagen om obduktion) måste genomföras, det vill säga att man misstänker att ett brott har begåtts. I dessa fall skall läkaren anmäla dödsfallet till polisen istället för att skicka dödsbeviset till Skattemyndigheten.
  • Polisen har utfärdat tillstånd till gravsättning eller kremering i de fall som avses ovan.
  • Polisen har medgett tillstånd för stoft efter avliden som förts till Sverige från annat land.

Skatteverket utfärdar heller inget intyg om det är känt att det pågår en tvist eller en medling mellan anhöriga om gravsättning eller kremering. Om en medlare inte kan ena parterna lämnas ärendet till Länsstyrelsen som prövar vem som har bestämmanderätt.

Annat med i kistan?

Det går bra att lägga ner något i kistan som får följa med den avlidne på den sista resan, det är ett fint sätt att ta ett sista avsked.
Det kan egentligen vara vad som helst, ett föremål som betytt extra mycket i livet, ett fotografi, en pipa, en teckning eller ett brev som en hälsning eller ett annat favorit föremål. Så länge det inte är brandfarligt eller explosivt går det ofta bra.

Vid kremering kan man vänta med att lägga med dessa minnessaker tills gravsättningen sker. Då kan man lägga dem bredvid eller i urnan i graven.

Dekoration av kistan

En av dekorationerna är ett blomsterarrangemang. Här kan man välja blommor helt efter den avlidnes eller sin egen önskan – det finns nästan inga gränser.

Själva kistdekorationen väljs av dödsbodelägarna. De närmaste beställer kransar eller stående dekorationer, där finns möjlighet att skriva sin sista hälsning på ett band.

Levande ljus skapar ofta en lugn & värdig stämning. Ställ gärna mindre ljus på bord vid kistan och eller på andra platser. Du kan också använda lite större golvljusstakar med större ljus.

Ett fotografi på den avlidne i en vacker ram är ganska vanligt. Välj gärna ett foto som ni tycker representerar personen, kanske där han eller hon sysslar med sin hobby, intresse eller helt enkelt ett kort som speglar glädje.

Det går också bra att lägga något personligt föremål på eller bredvid kistan. Det finns många sätt att hedra den avlidnes liv.

Många som väljer kremering lägger ofta inte så stora summor på kista & väljer en enkel modell (transportkista) då det går att låna eller hyra ett vackert bårtäcke av kyrkan eller begravningsbyrån. Fråga då gärna innan om blomsterdekorationer är tillåtet på kistan om man har ett lånat eller hyrt bårtäcke då dessa är ganska dyra att anskaffa.

Vi hjälper Dig med planeringen...

Det är mycket att tänka på inför en begravning. Val av kista & om begravningen i sin helhet. Vi hjälper dig med alla praktiska detaljer och även den ibland krångliga juridiken runt ett dödsfall.

Vi bistår gärna med goda råd & förslag på detaljer som kistdekorationer, blomsterarrangemang och andra små detaljer som man kanske inte alltid tänker på.

Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du undrar över. Du kan ringa oss dygnet runt alla sju dagar i veckan.