Under Ceremonin
Ceremonin innefattas av flera olika delar som vi nedan förklarar lite om…
- Begravningsmusik
- Minneshälsning
- Begravningsdikter
- Begravningsverser & psalmer
- Handbuketter
- Begravningsprogram mm…
Begravningsmusik
Minneshälsning
Vilken musik ska vi spela på begravningen? För många är det ett av de svårare valen i samband med begravningen. Vid en kyrklig ceremoni är de egna valen av begravningsmusik begränsat till två eller tre musikstycken, medan du bestämmer helt fritt vid en borgerlig begravningsceremoni.
Begravningsdikter
En vacker dikt kan göra mycket för att skapa en personlig stämning kring begravningen. Under ceremonin kan prästen eller någon av de anhöriga läsa upp en dikt för att uttrycka den kärlek och saknad man känner. Men även i andra sammanhang kan en dikt fylla sin funktion. I dödsannonsen och på begravningsprogrammet, likaväl som på begravningsbanden eller korten man fäster vid kransar och sorgdekorationer. Det är också vanligt att man läser en eller flera dikter under minnesstunden efter begravningen.
Ibland kan man se i dödsannonser att de anhöriga önskar att man ger en minnesgåva istället för blommor. Men inget hindrar förstås att man ger en gåva med en minneshälsning och ändå skickar en krans eller sorgdekoration till begravningsceremonin.
Begravningsverser & psalmer
Begravningsverser, dikter, citat och psalmer. Alla kan de hjälpa oss att uttrycka våra känslor, när vi själva inte finner orden inom oss. När vi väljer eller skriver en begravningsvers till dödsannonsen vill man ju så gärna att den ska vara vacker och samtidigt spegla vem den avlidne var.
Handbuketter
Defilering kallas det när alla som vill går fram till kistan för att ta ett personligt farväl av den avlidne. Några viskar stilla några ord till avsked, andra tar farväl i tysthet. Slutligen lämnar man en liten handblomma på kistan och återvänder till sin plats i bänkraden.
Handblomman består vanligen av en enstaka blomma och en grön kvist. Men om man vill går det också bra att binda flera blommor till en liten handbukett att lägga på kistan. Men tänk på att den ska vara liten för att få plats på kistan – Ett fåtal blommor tillsammans med lite grönt.
Begravningsblommor
Vad ska man tänka på när man köper begravningsblommor? Det beror på om man är gäst på begravningen eller om man hör till de närmast anhöriga.
- Kistdekorationen, det lite större blomsterarrangemang som pryder kistan, beställs i regel av de närmast anhöriga – de som står som beställare av begravningen.
- Om den avlidne har kremerats före begravningen sker ceremonin med urna istället för kista. De anhöriga beställer då en urndekoration istället.
- Du som kommer till begravningen som gäst kan beställa antingen det blomsterarrangemang som kallas sorgdekoration eller en begravningskrans. Dessa kan man förse med ett begravningsband med en sista hälsning till den avlidne.
Det är inte alla som har möjlighet att närvara vid begravningen. Då kan man istället välja att få blommorna skickade till ceremonilokalen. Det kan vara en sorgdekoration eller en begravningskrans, och ofta kompletterar man med ett band där man skriver en sista hälsning.
Begravningsprogram
Ett begravningsprogram underlättar för gästerna på begravningen.
Det är förmodligen ett flertal av gästerna som aldrig tidigare har varit på en begravning. Då kan det vara tryggt att ha ett begravningsprogram i handen, det gör det enkelt att följa med vad som händer under ceremonins gång – vilka psalmer som ska spelas, när tal ska hållas och när avskedet framme vid kistan ska ske.
Begravningsprogrammet är inte bara en bra hjälp för begravningsgäster. Det är vanligt att man tar med sig programmet hem efter ceremonin och sparar det som ett vackert minne av begravningsceremonin och den person som avlidit.
En personlig & trygg rådgivning
Kontakta oss idag för gratis rådgivning!
Bestämmer du dig för att planera begravningen tillsammans med oss finns vi vid din sida genom hela planeringen.
Du kan kontakta oss dygnet runt 7 dagar i veckan 365 dagar om året.
Kistbärare
Att bli tillfrågad om man vill vara kistbärare och bära en vän eller anhörig till den sista vilan är en stor heder för de flesta. Det brukade vara exklusivt för män, men idag är det vanligt även med kvinnor i bärarlagen.
Ibland är kistbärarna anonyma då kistan ibland bärs in före begravningsceremonin. Ska akten avslutas inne i kyrkan har begravningsgästerna lämnat byggnaden när kistan bärs ut igen.
Av de sex personer som ingår i kistbärarlaget går de närmast anhöriga vid huvudändan. Den som är allra närmast släkt med den avlidne går till vänster, på den sida den avlidne har sitt hjärta.
Att anhöriga är med som kistbärare är normalt och brukar uppmuntras – dock ser man gärna att det är minst två som har erfarenhet av uppgiften, för att undvika att något går galet. Om de som är närmast anhöriga känner sig osäkra på att bära i huvudändan, så är ordningen inte huggen i sten. Då ändrar man om lite i bärarordningen.
En del kistor är försedda med handtag och då är det enkelt att bära. I annat fall används ofta bärremmar. När kistan sänkts ned i graven släpper ena sidans bärare remmarna, varpå de på andra sidan drar upp dem och tar hand om dem.
På vissa begravningsplatser används en hissanordning för att sänka ned kistan. Det är dock sällan detta sker om de anhöriga är närvarande.
BESÖKSADRESS:
Järnvägsgatan 3
464 63 Brålanda
Besök efter överrenskommelse.
OBS! Ej leverans eller fakturaadress!
LEVERANS & FAKTURA ADRESS:
Västra gatan 180
464 63 Brålanda
OBS! Ej besöksadress!